close

Hae sivustolta:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Yritys / Historia

Yli 170 vuotta teollisia perinteitä

A. Ahlström Oy on yksi Suomen suurimmista teollisista omistajista. Yhtiön juuret ovat Ahlströmin suvun vahvassa yrittäjäperinteessä, ja Ahlströmit ovatkin olleet Suomen merkittävimpiä teollisuussukuja jo vuodesta 1851 lähtien.

2001-

Aktiivista arvonluontia

Ahlström Capital Oy syntyy vuonna 2001, kun Ahlströmin suvun omistama perheyhtiö jakautuu kolmeen yhtiöön: Ahlström Capitaliin, A. Ahlström Osakeyhtiöön ja sittemmin pörssiin listautuneeseen Ahlstromiin. Ahlström Capitalin portfolioon kuuluivat Ahltronix (myöhemmin Enics) ja ÅR Carton (myöhemmin ÅR Packaging).

Maaliskuussa 2023 Ahlström Capital ja Antti Ahlström Perilliset yhdistyvät ja muodostavat A. Ahlström Oy:n. Vuoden 2023 lopussa A. Ahlströmin omistuksiin kuuluvat Ahlström Invest B.V. (mukaan lukien merkittävä osuus Ahlstrom Oyj:stä), Munksjö Paper AB, Suominen Oyj, Metsäkonepalvelu Oy, Bast Fibre Technologies Inc, M&J Recycling A/S, Detection Technology Oyj, Glaston Oyj ja GPV Group A/S.

1950-2000

Kansainvälistyminen

A. Ahlström Osakeyhtiöstä tulee yksi ensimmäisistä liiketoimintaansa ulkomaille laajentavista suomalaisyrityksistä, mikä oli tärkeä virstanpylväs Suomen teollisuudelle. Ensimmäinen sijoitus tehtiin italialaiseen paperitehtaaseen vuonna 1963, ja nykyään Ahlström Capitalin portfolioyhtiöt toimivat 33 maassa. Sijoitus Cartiere Giacomo Bosso S.p.A:han oli ensimmäinen merkittävä suomalaisen yrityksen tekemä kansainvälinen yrityskauppa.

1900-1950

Laajentuminen

Ahlströmistä tulee paperi-, lasi- ja konepajateollisuuden edelläkävijä. A. Ahlström Osakeyhtiöstä tulee Suomen suurin teollisuusyritys. Kansainvälistymisen ensiaskeleet: Karhulan ruukki aloittaa pumppujen valmistamisen metsäteollisuudelle amerikkalaisen Nashin, sveitsiläisen Sulzerin ja ruotsalaisen Lavalin lisensseillä.

1851-1900

Perustaminen

Antti Ahlström aloittaa liiketoiminnan laivanvarustuksen ja sahatavaran parissa. Vuonna 1870 hän ostaa Noormarkun ruukin, josta tulee myöhemmin hänen kotinsa ja yrityksen liiketoiminnan keskus. Hän hankki omistukseensa myös kolme muuta ruukkia: Kauttuan vuonna 1873, Leineperin vuonna 1877 ja Strömforsin vuonna 1886. Ruukkien ostamisen yhteydessä Ahlström sai haltuunsa merkittävän määrän metsää, joka edelleen muodostaa yhtiön nykyisen metsäomaisuuden perustan.

1851

Alku

Antti Ahlström aloittaa liiketoiminnan 1851