close

Sökning:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bolaget / Historik

170 år av industriella traditioner

Ahlström Capital Oy är ett av Finlands största investeringsbolag och en del av arvet efter släkten Ahlström – en av Finlands mest betydande industrifamiljer sedan 1850-talet. Ahlström Capital grundades 2001 i samband med delningen av A. Ahlström Osakeyhtiö i Ahlstrom Abp, Ahlström Capital Oy och A. Ahlström Osakeyhtiö.

2001-

Aktivt värdeskapande

Vi utvecklar våra portföljbolag genom aktivt styrelse- och strategiarbete. Våra framgångsrika investeringar har skapat värde för aktieägarna. Företagets externa gängse värde har ökat från cirka 200 miljoner euro (2001) till 1,2 miljarder euro (2021).

1950-2000

Internationaliseringen

A. Ahlström Osakeyhtiö blir ett av de första finska företagen som expanderar verksamheten utomlands, vilket utgör en viktig milstolpe för den finska industrin. Den första investering var i ett italienskt pappersbruk 1963 och idag är Ahlström Capitals portföljbolag aktiva i 33 länder. Investeringen i Cartiere Giacomo Bosso S.p.A. var det första stora företagsköpet som gjordes av ett finskt företag.

1900-1950

Expansionen

Ahlström blir en föregångare inom pappersbruk, glas och teknik. A. Ahlström Osakeyhtiö blir det största industriföretaget i Finland. Första steget mot internationalisering tas: bruksområdet i Karhula börjar tillverka pumpar för skogsindustrin, med licenser från det amerikanska företaget Nash, det schweiziska företaget Sulzer och svenska Laval.

1851-1900

De tidiga åren

Antti Ahlström grundar ett företag inom frakt och sågvaror. År 1870 köper han bruksområdet i Norrmark, vilket senare blir hans hem och centrum för företagets verksamhet. Han förvärvar även tre andra bruksområden: Kauttua 1873, Leineberg 1877 och Strömfors 1886. I samband med förvärven av bruksområdena erhåller Ahlström ett stort skogsinnehav som än i dag utgör grunden för företagets skogstillgångar.

1851

Början

Antti Ahlström grundar verksamheten 1851